Nyhet från Baroloproducenten Marchesi di Barolo i magnumflaska!
Skriv utLeverantör/importör | Giertz Vinimport |
Varunummer | 32GZMdB004 |
Druvsort | 100% Nebbiolo |
Årgång | 2014 |
Alkoholhalt | 14 |
Storlek ml | 1500 ml |
Finns även som | 750 |
Antal/kolli | 1 |
Förslutning | Naturkork |
Syra | 6,05 g/l |
Producent | Marchesi di Barolo |
Smakbeskrivning | Nyanserad och kryddig med fatkaraktär, eleganta tanniner och inslag av körsbär, rosor, lakrits och vanilj. |
Passar till | Traditionella italienska pastarätter, köttgrytor och ost. |
Lagringspotential | Upp till 25 år |
Skörd | Handskörd |
Vinifikation | Vinet har lagrats i två år i främst traditionella Slavonska 30000L ekfat och en mindre del i Franska 225L ekfat. Vinet lagras sedan ytterligare i flaska innan försäljning. |
Jordmån | Cannubi är en lång, svagt sluttande kulle i öst/sydöstläge mitt i Barolo-området. Här är består marken av lera, sand och kalksten och är rik på magnesium. Omgiven av högre kullar är Cannubi skyddad från stormar och starka vindar och har ett unikt mikroklimat. |
Historien tar sin början 1807 i Paris då markgreven (it. Marchese) Carlo Tancredi Falletti (1782-1838) från Barolo gifte sig med Juliette Colbert de Maulévrier (1785-1864), en fransk adelskvinna som även var barnbarn till Ludvig XIVs finansminister. Efter flytten till Piemonte lärde sig Juliette mer om regionen och förstod potentialen i Barolos olika mikroklimat i kombination med lång ekfatslagring av framförallt druvsorten nebbiolo. Hon lät investera i både vingård och källare men Carlo och Juliette fick inga arvingar som kunde fortsätta arbetet.
1864 övertogs driften av välgörenhetsstiftelsen Opera Pia Barolo (med säte i Turin) som Juliette grundat samma år som hon dog.
I slutet av 1800-talet köpte familjen Abbona, berömda vinmakare i trakten, vingårdarna och de historiska lagringskällarna av stiftelsen.
Idag leder deras arvtagare Ernesto och Anna Abbona en modern vinproducent med export till många länder. Ett stort urval av kvalitetsviner från hela Langhe produceras såsom Barolo och Barbaresco och det är naturligtvis nebbolio, barbera och dolcetto som står i fokus. Respekten för ursprunget och historien har de med sig ständigt.
Barolo fick sin DOCG klassning när kvalitetsklassen började tillämpas 1980. Här görs viner både i traditionell (mer rustik) och modern (mjuk, fruktig och mogen) stil på druvan Nebbiolo. Barolo ligger i Cuneoprovincen i västra Piemonte.