Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc

Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc

69,00 kr Vitt vin, torrt & smakrikt Coastal Region, Sydafrika

Prisvinnande Kleine Zalze är en av de verkliga specialisterna på den spännande druvan Chenin Blanc. I den här prisklassen ser du sällan Chenin Blanc som är så välgjort som detta vin.

Druvorna till vinet växer på så kallade bush vines. En odlingsmetod som var betydligt vanligare förr men som nu sällan förekommer eftersom den är både betydligt mer utrymmes- och arbetskrävande. En bush vine ser ut som ett litet träd eller en buske och är kan i och med sin form ge utmärkt skydd för frukten både mot stark sol och hetta. En bush vine är också ofta gammal varför den hunnit utveckla djupa rötter. Det i sin tur gör att den klarar av torka betydligt bättre än unga rankor. 2019 var en torr årgång men dessa bush vines klarade årgångens utmaningar mycket bra.

Endast musten före pressning används till Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc. Vinet jäses i ståltank och får därefter vila på jästfällningen i fyra månader före slutlig blandning och buteljering.

Doften bjuder på lime, citrusskal, päron, persika och tropisk frukt. Doften går igen i smaken som kompletteras av en fyllig munkänsla tack vare vinets lagring på jästfällningen. Den långa finishen av citrus, mineral och en fyllig textur gör det här vinet mycket matvänligt. Vinet kan njutas nu men kommer att utvecklas fint under de kommande 5 åren. Ett fynd i sin prisklass!

Skriv ut

Information

Leverantör/importör Winemarket
Varunummer 2035
Druvsort 100% chenin blanc
Årgång 2019
Alkoholhalt 13,5%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 12
Förslutning Skruvkork
Sockerhalt <0,3 g/100ml
Producent Kleine Zalze

Innehållet

Smakbeskrivning Torr och fruktig smak med toner av lime, citrusskal, päron, persika och tropisk frukt. Vinet har en fyllig munkänsla tack vare lagring på jästfällningen. En lång finish av citrus, mineral och en fyllig textur gör det här till ett mycket matvänligt vin.
Passar till Fisk, skaldjur, ost

Om Kleine Zalze

När Kobus Basson bestämde sig för att lägga juridiken på hyllan för att etablera sig som vinproducent i Sydafrikas mest prestigefyllda appellation gjorde han det med besked. Inte skulle han bara producera viner av högsta klass utan Kleine Zalze skulle bli en mat och dryckdestination för den kräsna konsumenten. Med restaurangen ”Terroir” kan Kleine Zalze erbjudna ett av de bästa köken i hela Western Cape, och gästerna kan med fördel övernatta i någon av de exklusiva lägenheterna på gården. Vinmakning på Kleine Zalze kan spåras ända till 1695 och familjen Basson har denna klenod i sin ägo sedan 1996. För dig som vill röra på dig mellan all mat och dryck rekommenderar vi den angränsande golfbanan, en av tre stycken i världen som ligger integrerad i en arbetande vingård. Kleine Zalze är kanske mest kända för sin utmärkta Chenin Blanc, men här produceras röda och vita viner i stor variation. Från vardagsvinet Foot of Africa till toppvinet Family Reserve via prisvärda Vineyard Selection. Här finns det något för alla.

Om Coastal Region, Sydafrika

Coastal Region är en del av den större provinsen Western Cape. Om det står Coastal Region har druvorna vuxit inom de mindre regioner inom provinsen där de bästa förutsättningarna för druvodling finns. Exempel på sådana underregioner är Paarl och Stellenbosch. Totalt finns det 8 stycken underregioner, men det finns även hela 17 stycken ”wards” som är den mest specifika odlingsplatsen inom det sydafrikanska appellationssystemet.