Marsannay

Marsannay

229,00 kr Vitt vin, torrt & smakrikt Côte de Nuits, Bourgogne, Frankrike

Ett friskt, nyanserat och elegant vitt vin med en bra koncentration och balans med inslag av citrusfrukt, mineraler och fat.

Skriv ut

Information

Leverantör/importör Giertz Vinimport
Varunummer 72697
Druvsort 100% chardonnay
Årgång 2016
Alkoholhalt 13%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 6
Förslutning Naturkork
Producent Jean-Claude Boisset

Innehållet

Smakbeskrivning Ett friskt, nyanserat och elegant vitt vin med en bra koncentration och balans med inslag av citrusfrukt, mineraler och fat.
Passar till Rätter av fisk- och skaldjur eller eleganta rätter av ljust kött.
Lagringspotential Vinet är ungt idag och kan med fördel lagras i minst 7 år under rätt förhållanden.
Vinmakare Grégory Patriat
Skörd Manuell. Druvorna växte på 40-åriga vinstockar på 230 meters höjd över havet.
Vinifikation Efter mycket varsam pressning av druvorna jäste musten i stora franska ekfat varav 15% var nya. Ingen omrörning av jästfällningen skedde. Vinet lagrades i 15 månader på franska 1000-litersfat varav 15% var ny ek..
Jordmån Jordmånen varieras av lera, kisel och kalksten.

Om Jean-Claude Boisset

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner men gjorde även eget vin från Bourgogne vilket lade grunden till det som idag är Boisset-gruppen – den tredje största vinproducenten i Frankrike. Sortimentet spänner över två världsdelar med vinhus i både Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär grundarens namn, Jean-Claude Boisset, tas fram med ambitionen att presentera det absolut bästa från olika vinodlingslägen i Bourgogne. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Om Côte de Nuits, Bourgogne, Frankrike

Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder. Här dominerar druvan Pinot Noir.

Övrigt

Marsannay, som ligger i norra Côte de Nuits, blev ett officiellt ursprung för vinodling först 1987 och omfattar totalt 174 hektar. Majoriteten av produktionen utgörs av rött vin. En fjärdedel består av vitt vin och rosé.