Pic Joan Banyuls Rimage

Pic Joan Banyuls Rimage

194,40 kr Starkvin Banyuls, Frankrike

Fruktig, mycket söt smak med inslag av plommon, peppar, viol, mörka körsbär och lakrits.

Skriv ut Produktbild

Information

Leverantör/importör Giertz Vinimport
Varunummer 32GZAUR003
Druvsort 100% grenache noir
Årgång 2013
Alkoholhalt 17%
Storlek ml 500 ml

Detaljer

Antal/kolli 6
Förslutning Naturkork
Sockerhalt 8,5 g/100ml
Syra 7 g/l
Producent Domaine Pic Joan

Innehållet

Smakbeskrivning Fruktig, mycket söt smak med inslag av plommon, peppar, viol, mörka körsbär och lakrits.
Passar till Serveras vid 16-18°C till desserter eller smakrika ostar.
Lagringspotential 10-15 år
Vinmakare Laura Parcé
Skörd Handplockade druvor
Vinifikation Jäsningen avbryts med tillsats av vinsprit för att uppnå bästa balans mellan restsocker och alkohol.

Om Domaine Pic Joan

Domaine Pic Joan ägs och drivs av Jean Solé och Laura Parcé, båda med starka band till den fransk-katalanska regionen Pyrénées-Orientales. Jeans pappa grundade för drygt 30 år sedan en krog i Banyuls som sonen sedan tog över och utvecklade till en modern och kreativ restaurang med fokus på det katalanska köket. Jean blev med åren mer intresserad av vin och beslöt att investera i några lokala vingårdar. Tillsammans med sin partner Laura, vars familj arbetat inom vinodlingen i flera generationer, utvecklade det som kom att bli Domaine Pic Joan som numera inte bara har arealer i Banyuls utan även i Collioure.

Om Banyuls, Frankrike

Banyuls ligger i departementet Pyrénées-Orientales i sydostligaste hörnet av Languedoc-Roussillon intill Medelhavet nästan precis vid franska-spanska gränsen. Området som fick sin AOP-status 1936 har mycket strikta bestämmelser vad gäller vinodling. Exempelvis är all form av bevattning förbjuden, inte bara vid växtsäsongen utan även på vintern.

Vinerna från Banyuls tillverkas i princip på samma sätt som portvin, dvs. att jäsningen stoppas med vinsprit för att uppnå rätt karaktär. Det finns tre stilar: gyllengula (Banyuls Blanc), läderfärgade (Banyuls Ambré) och röda (Banyuls Rouge). Druvsorten är huvudsakligen grenache noir som skördas på tidig höst. Efter en lång maceration (tre till sex veckor) omvandlas de naturligt höga sockerhalten i druvorna till en potential alkoholhalt över 15%. Jäsningen avbryts med tillsats av vinsprit för att uppnå bästa balans mellan restsocker och alkohol. Många Banyuls-viner lagras i ekfat mellan tolv till trettio månader men även även oekade versioner finns.

Övrigt

Detta vin har beteckningen ”Rimage” vilket syftar på en yngre stil som smakmässigt liknar portvinskategorin ”Ruby”.